Floras historia

Flora är en före detta ångslup som byggdes i Kristinehamn åt Smedsuddens Ångbåtsaktiebolag inför Stockholmsutställningen 1897. En kompondångmaskin var monterad midskepps och taket var ett canvastak som hölls upp av stolpar utefter sidorna. Passagerarna satt på bänkar, tätt utplacerade under taket, men var så gott som oskyddade från väder och vind. Än idag finns några av dessa bänkar kvar i fartyget.

1:an, 6:an och 12:an , som Flora hette på den tiden, kunde ta 120 passagerare och trafikerade Stockholms innerstad fram till första världskriget. Då gick Smedsuddens ångbåtsaktiebolag i konkurs och fartyget köptes av Såa (Stockolms Ångbåtsaktiebolag) som sedermera skulle bli Vaxholmsbolaget. Såa hade Flora i trafik fram till andra världskriget då hon togs ur trafik och lades upp på Djurgården. Efter kriget byggdes Flora om till det utseende hon har idag och sattes i trafik i Stockholms mellanskärgård, ofta med Stavsnäs som huvudhamn.

Efter en kortare sejour i Västerås (Mälaren) köptes Flora till Nynäshamn 1974. Lotsen Sven Björkqvist satte, tillsammans med sin fru Siv Björkqvist, fartyget i trafik och gjorde Flora till ett populärt utflyktsmål bland såväl företagare som privatpersoner i Nynäshamn. 2001 såldes Flora till företaget Flora skärgårdskryssningar i Nynäshamn, vilket är dess ägare idag.

Välkomna ombord!