Floras historia

Flora är en före detta ångslup som byggdes i Kristinehamn år 1897 som Sexan för Nya Ångslupsbolaget. Stockholms äldsta ångslupsrederi.

ms flora äldre ångslup

År 1896 beslöt styrelsen att anskaffa en till ångslup. Karlstads mekaniska verkstad lämnade den bästa offerten och i december 1896 upprättades kontraktet, en ångslup med 36hk maskinstyrka skulle byggas vid varvets filial i Kristinehamn. Pris: 14000 kronor. Sexan var tänkt till sommarbruk med öppna sidor och ett suntältstak. Hon var 19,29 meter lång och 4,01 meter bred och tog 120 passagerare. Namnet ändrades till Tolfvan redan efter några månader i tjänst. Ett namn som hon behöll fram till 1911 då hon såldes till Stockholms Ångslup AB (SÅA), som glasade in och rustade fartyget. Hon kom att bli en av bolagets pärlor och fick namnet Flora.

ms flora i tidiga stockholm

Efter många år som passagerarbåt på diverse trader i Stockholm, främst på linjen till Lidingö, byggdes hon om på Djurgårdsvarvet 1952-53. Ångmaskinen byttes ut mot en diesel, fördäck höjdes, ny styrhytt byggdes, mm. Efter ombyggnaden sattes hon i trafik på linjen Nybroviken-Saltsjöbaden samt emellanåt till Möja och Ornö. 1969 såldes hon som nöjesbåt till Västerås.

Nu skulle historien kunnat varit slut om inte Sven och Siv Björkqvist som var på jakt efter en större fritidsbåt hade hittat henne i Västerås 1972. Efter mycket arbete blev hon åter passagerarbåt.

Sven (mästerlots på Landsort) har utbildat många nynäshamnare i navigation ombord under de 30 år han drev båten. I dag används Flora för charter samt Kryssningar till Trosa under några sommar veckor. Ägare idag Eksell Sweden AB.
FLORA blev K-märkt 2013

Välkomna ombord!

Rulla till toppen